NTL er klare for årets lønnsoppgjør i staten. Fra venstre: Kjersti Barsok, forbundsleder i NTL, Elisabeth Steen, leder i LO Stat og Ellen Dalen, 1. nestleder i NTL.
Foto
August Tekrø / NTL

Tariffoppgjøret for statsansatte er i gang

I dag overleverte LO Stat kravene sine til Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet. Dermed er mellomoppgjøret for statsansatte i gang.

Årets oppgjør er et mellomoppgjør. Det betyr at partene kun forhandler om lønn, ikke andre vilkår. NTL er spente på oppgjøret og forventer at det blir krevende, men håper partene kan komme til en forhandlingsløsning.  

– Vi kjenner ekstra på alvoret i år. Det er store forventninger blant medlemmene, og mange er bekymret for hvordan økonomien vil utvikle seg. Derfor må vi få på plass et oppgjør som sikrer økt kjøpekraft, sier Kjersti Barsok, forbundsleder i NTL. 

Kravene fra NTL og LO Stat 

NTLs viktigste krav i forhandlingene, er kort sagt økt lønn for alle medlemmene.  

Landsstyret i NTL har vedtatt at målet for årets mellomoppgjør er utjevning, likelønn og å sikre alle grupper lønnsutvikling. Flate kronetillegg er den beste måten å oppnå dette på. Det er det eneste som garanterer reallønnsvekst og hindrer at forskjellene øker mellom grupper og arbeidsplasser.

LO Stat krever: 

  • En ramme som gir rom for betydelig reallønnsvekst
  • At hele den disponible rammen fordeles som sentrale, generelle tillegg med virkning fra 1. mai 2025
  • At de generelle tilleggene må gis som et likt kronetillegg

Les også: NTLs tariffpolitiske uttalelse for 2025

Mener staten må ta grep  

I fjorårets turbulente statsoppgjør, som først ble ferdigstilt i år, ble 80 prosent av den disponible ramma satt av til lokale forhandlinger. Det var ikke en løsning NTL var fornøyd med, og forbundet jobber for at hele potten fordeles fra sentralt hold i år. 

NTLs tillitsvalgte har gjort en formidabel innsats gjennom de lokale forhandlingene. De har forhandlet fram mange ulike løsninger rundt om i staten, og det er store variasjoner, så vi ønsker at ansvaret for å sikre at ansatte i staten får høyere lønn skal ligge sentralt og ikke hos de lokale partene, sier Barsok. 

I en tid med høye renter og høy prisvekst, burde det også være i statens interesse å sikre at alle statsansatte får økt lønn. NTL mener staten må bruke sine egne argumenter fra fjoråret om at det bare finnes én lønnsmasse i staten, og bidra til en mer helhetlig lønnspolitikk. Samtidig vet vi at partene som regel går til bordet med ulike krav om hvordan pengene skal fordeles.

– Jeg forventer at staten står ved linja de tok i fjor, og tar ansvar for å sikre reallønnsvekst for alle statsansatte, sier Barsok. 

Slik foregår forhandlingene 

I lønnsforhandlingene med staten deltar NTL i forhandlingsutvalget til LO Stat. En delegasjon ledet av forbundsleder Kjersti Barsok representerer NTLs medlemmer under forhandlingene. Motparten er Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet (DFD), som har arbeidsgiveransvaret i staten.

Fristen for å komme til enighet er midnatt 30. april. Hvis partene ikke blir enige, går oppgjøret til mekling.

Hva betyr egentlig alle begrepene i lønnsforhandlingene, som glidning, overheng og ramme? Hos LO finner du en nyttig oversikt over viktige ord og uttrykk.

Tema
Lønnsoppgjør
Hei, jeg heter Isa. Hva kan jeg hjelpe med?