På grunn av den uredelige prosessen i sluttfasen av forhandlingene om en ny IA-avtale, har LO valgt å bryte samarbeidet med arbeidsgiverorganisasjonene NHO, KS, Spekter og Virke.
Foto
LO/Hanna Alice Johnsen

IA-avtalen: LO-forbundene bryter med arbeidsgiverne

Forhandlingene om IA-avtalen brøt sammen onsdag 4. desember. Konflikten handler om sykelønnsordningen, og at LO ikke godtar at folk skal tape penger på å være syke. 

IA-avtalen, eller avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv, har/hadde som mål å skape et arbeidsliv med plass til alle, gjennom å forebygge sykefravær og frafall (kilde: Arbeidstilsynet).

LO har vært villige til å diskutere og utrede alle deler av IA-avtalen, også sykelønnsordningen, under forutsetning av at den er fredet i avtaleperioden på fire år. Arbeidsgiversiden krevde derimot at sykelønnsordningen ikke skulle fredes i denne perioden.

For NTL er det oppsiktsvekkende at vi har havnet i denne situasjonen og at arbeidsgiverne ikke vil signere en IA-avtale som skjermer sykelønna i fire år.

På grunn av den uredelige prosessen i sluttfasen av forhandlingene om en ny IA-avtale, har LO valgt å bryte samarbeidet med arbeidsgiverorganisasjonene NHO, KS, Spekter og Virke. LO ser dette som et alvorlig tillitsbrudd og vil inntil videre trekke seg fra felles prosesser på sentralt og regionalt nivå.

Partsforholdet i staten omfattes ikke av bruddet, og alt partsarbeid skal gå som normalt i det statlige tariffområdet.

I Spekter-området er partsarbeidet brutt på sentralt nivå. Likevel vil LO Stat gjennomføre lønnsforhandlinger, avtaleopprettelser, arbeidsrettslige og avtalemessige tvistemøter som normalt, og gi løpende bistand til medlemmene. Alle nåværende og framtidige partsarbeider som er tariffavtalt, videreføres både sentralt og lokalt.

I virksomheter tilknyttet Spekter skal partsarbeidet fungere som normalt.

Hvordan påvirker dette NTLs arbeid?

Samarbeid på arbeidsplassene

Bruddet mellom LO og arbeidsgiverorganisasjonene påvirker ikke samarbeidet mellom partene på arbeidsplassnivå. Lokale tillitsvalgte og verneombud skal fortsatt bidra i arbeidsmiljøarbeidet. Verktøyene og tiltakene som er utviklet gjennom IA-avtalen og arbeidsmiljøsatsingen er fremdeles tilgjengelige og kan brukes som før.

I styrer hvor vi er valgt som ansattrepresentanter, har vi et ansvar for å møte opp og oppfylle forpliktelsene våre overfor både de ansatte og virksomheten.

Forpliktelser etter lov- og avtaleverket

Forpliktelser etter lov- og avtaleverket fortsetter som normalt. Det betyr at tvistemøter, og andre møter vi er forpliktet til gjennom lovverk, overenskomster eller Hovedavtalene, skal gjennomføres. Arbeidsrettslige og avtalemessige tvistemøter, samt bistand til medlemmene, berammes og gjennomføres som vanlig.

Det samme gjelder møter og utvalgsarbeid som vi har forpliktet oss til, for eksempel i forbindelse med tariffoppgjør.

Tariffoppgjør og andre forhandlinger knyttet til revisjon eller opprettelse av tariffavtaler skal også gjennomføres som normalt.

Fellestiltakene med NHO og Virke

Fellestiltakene LO har med NHO og Virke er nedfelt i Hovedavtalene, og det finnes flere forpliktende avtaler med bedrifter og organisasjoner. Kontakt forbundet sentralt for avklaring hvis dette er aktuelt for organisasjonsleddet ditt.

Vi er ikke forpliktet til å følge opp andre aktiviteter som Fellestiltakene arrangerer i samarbeid med arbeidsgiverorganisasjonene.

Hva skal tillitsvalgte gjøre om de er i tvil?

Vi forstår at det kan finnes gråsoner, og at det vil være en viss grad av skjønn i vurderingen av om et arrangement teller som partssamarbeid eller er knyttet til forpliktelser etter avtaleverket. Hvis du er usikker, oppfordrer vi deg til å ta kontakt med din avdeling, landsforening eller forening, eller du kan kontakte forbundet på ovkavd@ntl.no.

NTLs medlemmer og sykelønnsdekning

I Norge er i dag minst en av tre arbeidstakere sikret full lønn under sykdom gjennom tariffavtalen sin. Mange avtaler gir bedre vilkår enn det folketrygdloven fastsetter, særlig i offentlig sektor og blant høytlønnede yrkesgrupper i privat sektor. I statlige virksomheter har ansatte retten til full lønn under sykdom i 49 uker og fem dager. De fleste av NTLs medlemmer er sikret bedre vilkår ved sykdom gjennom tariffavtalen enn det folketrygdloven fastsetter.

Les mer om saken:

Tema
Avtaleverk
Hei, jeg heter Isa. Hva kan jeg hjelpe med?