Rikslønnsnemndas avgjørelse: LO Stat dømmes inn på en avtale medlemmene stemte nei til. Kampen for like rettigheter fortsetter.
Foto
@gettyimagespro

Rikslønnsnemndas kjennelse er klar

Rikslønnsnemdas kjennelser etter lønnsoppgjøret i staten 2024 er klar. Resultatet er skuffende for NTL, med fjerning av lønnstrinn og videreføring av to avtaleområder, som skaper ulikheter for ansatte i staten. 

Resultatet fra rikslønnsnemda skuffer NTL 

Mange av NTLs medlemmer og tillitsvalgte har fulgt tariffoppgjøret i staten siden i vår, og ventet på kjennelsen fra rikslønnsnemnda med spenning. Nå er kjennelsen klar, og for NTL er den langt fra det resultatet vi hadde håpet på. 

Nemnda har dømt LO Stat inn på samme avtale som YS Stat godtok under mekling i mai. Det er den samme avtalen som medlemmene med overveldende og bindende flertall stemte nei til, og det var nettopp derfor vi var i Rikslønnsnemnda. 
 
Les også NTLs pressemelding her.

To avtaleområder videreføres i staten 

Kjennelsen betyr at det fortsatt vil være to avtaleområder i staten. Et for LO og YS, og et for Akademikerne og Unio. I tillegg har LO Stat mistet flere elementer fra vår tidligere avtale, spesielt de som var knyttet til lønnstrinnsystemet. Lønnstrinn og lønnstabell er nå fjernet, noe som betyr at ingen ansatte i staten lenger omfattes av lønnstrinnsystemet.  

Ansatte som følger vår nye avtale vil beholde sitt nåværende lønnsnivå, men med et tillegg på 0,75 % gjeldende fra 1. mai 2024. I tillegg skal det gjennomføres lokale forhandlinger i den enkelte virksomhet innen 15. Februar 2025. Den lokale forhandlingspotten tilsvarer 2,15 % av lønnsmassen til de ansatte på avtaleområdet, som arbeidsgiver og tillitsvalgte skal forhandle om lokalt.  

Lokale forhandlinger og avklaringer fremover 

Fristen for å gjennomføre lokaleforhandlinger er satt til 15. februar 2025. Dette betyr at lokale forhandlinger snart vil starte på arbeidsplassene. Arbeidsgivere og lokale tillitsvalgte vil gi informasjon om hvordan dette skal foregå i praksis. De lokale partene må også avvente retningslinjer fra Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet før de kan gå i forhandlinger.  

Dette kan føre til at det kan gå en stund før den enkelte vet hvordan lønnsoppgjøret vil slå ut for seg. For de fleste vil utbetalingene fra lønnsoppgjøret i staten ikke skje før godt ut i 2025.  

Slik jobber NTL for å informere medlemmene 

NTL sentralt jobber med å få ut informasjon til tillitsvalgte og medlemmer så fort som mulig. Vi har invitert tillitsvalgte til et digitalt møte førstkommende fredag kl. 14:00, og kommer til å tilgjengeliggjøre en video-orientering til alle medlemmer neste uke. I tillegg vil de tillitsvalgte få en oppdatert veileder til lokale forhandlinger så snart denne er klar. 

NTL-lederen om kjennelsen 

Som NTL-leder Kjersti Barsok har uttalt om kjennelsen: – Dette var ikke bra nok da, og det er ikke bra nok nå. Vi forventet at nemnda forholdt seg til medlemmenes nei og LO Stats krav inn til nemnda. NTL har kjempet med nebb og klør for en tariffavtale som sikrer alle ansatte i staten lønnsutvikling, så denne kjennelsen er både overraskende og skuffende.  

Kampen for bedre lønnsvilkår fortsetter 

Selv om resultatet fra Rikslønnsnemda ikke var det NTL hadde håpet på, fortsetter vi arbeidet for å sikre gode lønns- og arbeidsvilkår for våre medlemmer. Dette gjelder både i det lokale og sentrale arbeidet fremover. 

Våre tillitsvalgte har god erfaring og kunnskap, og de vil stå på for medlemmene i møte med den nye situasjonen. De lokale forhandlingene som skal gjennomføres fram mot februar 2025, vil være en viktig arena for å ivareta medlemmenes interesser, og våre tillitsvalgte vil bidra med sin kompetanse og erfaring

NTL vil også være en tydelig aktør i det sentrale arbeidet, og vi fortsetter å legge til rette for at alle tillitsvalgte har de verktøyene de trenger for å gjøre en god jobb – også lokalt. Sammen sikrer vi at medlemmene våre får den informasjonen – og støtten – som trengs i perioden som kommer.  

Tema
Lønnsoppgjør
Hei, jeg heter Isa. Hva kan jeg hjelpe med?