En fornøyd forhandslingsdelegasjon for NTL/Abelia. Fra venstre: Matti Lucie Arentz (DOGA), Birgit Abrahamsen (Abelias FU/Abelia), Lasse Lund (Abelias FU/IFE), Vibeke Vandrup Martens (NIKU), Pål Kjærstad (forbundskontoret), Rune Slettebakken (Agilera Pharma AS), Haakon Rusten (NILU), og Karen Asbøll (Abelias FU/SINTEF).
Foto
Matti Lucie Arentz

Enighet mellom NTL og Abelia: – Vesentlig forbedring

Forhandlingene i hovedoppgjøret mellom Norsk Tjenestemannslag (NTL) og Abelia er ferdige. NTL er fornøyd med resultatet totalt sett.

NTLs viktigste krav inn i forhandlingene var å få Abelia med på å hjelpe de virksomhetene som ikke har en lokal særavtale. Ettersom at denne overenskomsten (avtalen) bare er en rammeavtale, må hver enkelt bedrift utfylle den med lokale særavtaler om lønns- og arbeidsvilkår, som for eksempel lønnssystem.

– Vi har en utfordring ved at veldig mange av de 45 virksomhetene ikke har noen lokal særavtale. Dermed har ikke medlemmene våre fått tariffestet lønns- og arbeidsvilkår som ikke er i den sentrale avtalen, sier Pål Kjærstad, 2. nestleder i NTL.


Vesentlig forbedring om særavtaler

NTL fikk inn en setning i overenskomsten som tydeliggjør at de som ikke blir enige om nye særavtaler oppfordres til å ta kontakt med NTL eller Abelia.

– Dette er en vesentlig forbedring av avtalen, og vi håper det vil føre til at det blir fremdrift i de lokale forhandlingene om særavtaler, sier Kjærstad.

I tillegg fikk vi forbedret overenskomstens tekst om livsfasepolitikk, slik at den skal «se verdien av mangfold på arbeidsplassen, og samtidig anerkjenne ansattes forskjellige behov gjennom ulike livsfaser».

I protokollen slo vi blant annet fast at NTL og Abelia er enige om at både offentlige og private virksomheter må bidra dersom Norge skal nå FNs bærekraftsmål på de tre områdene klima og miljø, økonomi og sosiale forhold. Når det gjelder kompetanse, ble vi enige om at partene skal se på hvilken betydning resultatene av forslagene fra Kompetansereformutvalget kan få for dette tariffområdet. Kompetansereformutvalgets rapport legges fram i desember. Vi ble også enige om at det er viktig at det skal inngås skriftlig avtale om bruk av hjemmekontor i tråd med forskrift om arbeid som utføres i arbeidstakers hjem.

Nå skal forslaget sendes ut på uravstemning.

 

Spesielt press på forskningsinstituttene

Medlemmene som hører til under denne overenskomsten kommer fra veldig ulike virksomheter og er del av ulike organisasjonsledd i NTL. Organisasjonsleddet NTL Forskningsinstitutter har flertallet av virksomhetene i området.

Forskningsinstituttene er under et stort økonomisk press, og det er spesielt utfordrende at de mottar lav grunnfinansiering fra staten - kun 5-15 prosent, mens instituttenes internasjonale konkurrenter mottar rundt 40-50 prosent. De norske forskningsinstituttene er helt avhengige av å drive oppdragsforskning. Fri Fagbevegelse har skrevet om den dystre situasjonen i NIKU, som er inne i sitt fjerde år med underskudd.

Kjærstad sier at NTL er bekymret for den lave basisfinansieringen av forskningsinstituttene og at det er noe de følger opp gjennom arbeidet med blant annet statsbudsjettet.

 

Fakta om overenskomsten

Overenskomsten heter "Forskning og undervisning", og ble opprinnelig laget for forskningsinstitutter, men over årene har den blitt utvidet til å omfatte flere typer virksomheter. I dag omfatter den:

  • Forskningsinstitutter
  • Undervisningsinstitusjoner
  • Virksomheter i det offentlige virkemiddel- og forvaltningsapparatet, som for eksempel DOGA (Design og arkitektur Norge)
  • Vitensentre
  • Frivillige organisasjoner, som Flyktninghjelpen og Redd Barna
  • Diverse andre virksomheter

 

Andre medlemmer i NTL/Abelia kan bli bundet av overenskomsten når NTL og Abelia er enige om det. Totalt gjelder avtalen 45 virksomheter som er en del av Abelia-området. Abelia er en arbeidsgiverforening for kunnskaps- og teknologivirksomheter i NHO.

 

En uvanlig overenskomst med lokale forhandlinger først

Overenskomsten mellom NTL og Abelia er litt spesiell, fordi lønnsforhandlingene bare skjer lokalt. De tillitsvalgte i de ulike virksomhetene forhandler lønn direkte med arbeidsgiverne hvert år, uten sentrale tillegg og uten streikerett. Siden lønn avtales lokalt, har vi heller ikke noe lønnssystem i den sentrale avtalen. Dermed er det et stort ansvar å være lokal tillitsvalgt i dette området.

En annen litt spesiell ting ved overenskomsten, er at de lokale forhandlingene skjer før de sentrale, stikk motsatt av hva man er kjent med i for eksempel staten eller Spekter.

Etter at de lokale lønnsforhandlingene ble fullført innen tidsfristen, som er 15. september, har NTL og Abelia nå kommet til enighet om den sentrale overenskomsten, som gjelder for alle de 45 virksomhetene. Dette setter rammene for noe av lønns- og arbeidsvilkårene, mens lønna altså ble forhandlet lokalt i forkant.

   

PDF-icon Last ned Protokoll NTL-Abelia (15.10.2024)

Tema
Lønnsoppgjør
Hei, jeg heter Isa. Hva kan jeg hjelpe med?