Mye er fortsatt usikkert rundt lønnsoppgjøret i staten.
Foto
Rosa Johnsen / Inventas

Hva skjer med lønnsoppgjøret i staten nå?

I uravstemningen i årets lønnsoppgjør i staten, avviste medlemmene statens tilbud om ny tariffavtale. LO Stat avtalte med staten at oppgjøret skal avgjøres med frivillig lønnsnemnd. Hva skjer nå? 

Mens et nei”-flertall i uravstemning vanligvis betyr at det blir streik, ble det ikke slik i år. Oppgjøret går til frivillig lønnsnemd, og behandles senere i november. 

 

Hvordan foregår nemndbehandling? 

 

I praksis vil behandlingen foregå litt som en rettssak, der LO Stat (som NTL tilhører) legger fram saken sin som en påstand gjennom et hovedinnlegg, partsforklaring, vitneforklaring og replikk. Nemndas avgjørelse vil være endelig, og vil resultere i en ny tariffavtale. 

 

Rikslønnsnemnda har satt opp saken til behandling den 15. november. Nemnda skal også behandle Akademikerne og Unios saker uka i forveien, 7. november. Det er usikkert hvor lang tid det tar før kjennelsene kommer.  

 

Hva skjer i mellomtiden? 

 

Fram til nemnda vedtar en ny tariffavtale, følger vi den gamle tariffavtalen. Staten har vært tydelige på at det ikke skal startes opp lokale forhandlinger før kjennelsene fra nemnda er klare. Derfor kan en ikke forvente å gjennomføre lokale forhandlinger før utgangen av året. Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet (som har arbeidsgiveransvaret i staten) jobber med å avklare konsekvensene av dette. 

 

 

Hvem sitter i nemnda? 

Rikslønnsnemnda består av sju representanter. To av disse oppnevnes fra hver av partene, og LO stat har oppnevnt NTLs 1. nestleder Ellen Dalen som sin representant.  

  

NTLs tillitsvalgte på både sentralt og lokalt nivå kommer til å jobbe videre for medlemmenes beste, i tråd med lønnspolitikken vår. 

Tema
Lønnsoppgjør
Hei, jeg heter Isa. Hva kan jeg hjelpe med?