Det har vært vanskelige timer hos riksmekleren. Fotografi av Kjersti Barsok, forbundsleder i NTL.

NTL anbefaler å stemme nei i staten

Tidlig fredag morgen kom LO Stat til enighet med staten i årets hovedoppgjør for statsansatte. NTL, som er det største forbundet i LO Stat, mener avtalen ikke er god nok og har stemt nei i LO Stats forhandlingsutvalg.

Norsk Tjenestemannslag (NTL) krevde likelydende avtaler, men med vilkår om at de sentrale partene også i framtida må kunne sikre alle ansatte lønnsutvikling og kunne omfordele mellom grupper. Flertallet i LO Stats forhandlingsutvalg godtok statens tilbud under forutsetning om fire likelydende avtaler.

– NTL ønsker likelydende tariffavtaler i staten, men ikke for enhver pris. Med statens tilbud blir prisen rett og slett for høy. Vi i NTL kan ikke si ja til en avtale som fratar oss kollektive rettigheter.  Selv om like avtaler er viktig for oss, må vi vite at vi kan føre en solidarisk lønnspolitikk, sier Kjersti Barsok, forbundsleder i NTL.

NTL mener statens tilbud i for stor grad legger opp til at lønna skal fordeles i lokale forhandlinger der arbeidstakerne har mindre makt over lønnsfordelingen. Det er NTLs tillitsvalgte som kjemper for politikken ute i virksomhetene.

– Våre tillitsvalgte vet at lokale forhandlinger gir mer makt til arbeidsgiver og trynetillegg. Ved å fjerne lønnstabellen og lønnsregulativet uten en fullgod erstatning, har staten fjernet det viktigste virkemiddelet for å sikre alle en lønnsutvikling. Dette kan vi ikke akseptere, sier Barsok.

Nå er det medlemmene i LO Stat som i uravstemning avgjør om resultatet skal godkjennes eller om LOs medlemmer i staten skal streike. Fristen for uravstemning er satt til 13. juni.


Pressebilder her  

   

Kontakt:  

Tove Lise Granli
informasjonsansvarlig i NTL
tlg@ntl.no / 91 85 92 30  

 

Oda Grønbekk 
kommunikasjonsrådgiver i NTL 
og@ntl.no / 92 42 12 15 

  

Kjersti Barsok  
forbundsleder i NTL
Kb@ntl.no / 95 23 02 94 

Tema
Lønnsoppgjør
Hei, jeg heter Isa. Hva kan jeg hjelpe med?