Gangen i Spekter-oppgjøret
Oppgjøret i Spekter er delt i sentrale A-delsforhandlinger og virksomhetsvise B-delsforhandlinger. Her kan du lese mer om detaljene.
-
Inndeling i områder
Virksomhetene som er medlem av Spekter blir delt inn i områder som forhandler sammen. For tiden er det 13 områder, og NTL har medlemmer i sju av dem:
Område 1: Kultursektoren
Område 2: Norges bank
Område 3: Avinor
Område 4: Virksomheter med bestemt samfunnsoppdrag
Område 6: NRK
Område 9: Øvrige virksomheter
Område 11: Øvrige helseforetak
PÅ LO Stat sine nettsider finner du en full oversikt over områdene og ikke minst hvilke virksomheter som hører til hvert område.
Les mer-
Forberedelser
-
-
A-delsforhandlingene
LO Stat og Spekter møtes så snart det er enighet i frontfaget, som regel rundt midten av april, for de sentrale A-delsforhandlingene. Her fordeles en del av potten som generelle tillegg eller på andre måter.
Protokoller og resultater fra tidligere års A-delsforhandlinger finner du på arkivsiden for Spekteroppgjørene.
Les mer-
Sentrale forhandlinger
-
-
Tariffkonferanse
NTL arrangerer vanligvis en tariffkonferanse for tillitsvalgte i Spekter-området dagen etter A-delsforhandlingene. Her går vi gjennom resultatet av forhandlingene og hva det betyr for det arbeidet de tillitsvalgte skal i gang med lokalt.
-
Sentrale forhandlinger
-
-
Fullmakter
Det er NTL sentralt som er part i alle B-delsavtalene, men i noen virksomheter får de tillitsvalgte fullmakt til å forhandle med arbeidsgiver om B-delen. Fullmakt gis etter søknad til forbundskontoret med et skjema som vanligvis sendes ut i uke 8. Svar kommer vanligvis dagen etter A-delsforhandlingene.
-
Lokale forhandlinger
-
-
B-delsforhandlinger
Så snart A-delsforhandlingene er ferdige kan partene i hver virksomhet forhandle om resten av potten til fordeling i virksomheten.
-
Lokale forhandlinger
-
-
Bistand
Tillitsvalgte som sliter med å komme til enighet med arbeidsgiveren i de virksomhetsvise forhandlingene kan be LO Stat om bistand. Da bistår noen fra NTL eller LO Stat for å se om det finnes noen muligheter for å komme videre. Samtidig bistår Spekter arbeidsgiveren.
-
Lokale forhandlinger
-
-
Resultatene tikker inn
Som tillitsvalgt i NTL kan du følge resultatene som er blitt avtalt i andre Spekter-virksomheter på denne nettsiden (krever at du logger inn)
Les mer-
Lokale forhandlinger
-
-
Problemer i B-delsforhandlingene
Hvis forhandlingene ikke fører fram innen fristen eller hvis avstanden er så stor at det ikke er noen vits i å forhandle lokalt lenger er det viktig å melde fra til forbundskontoret om dette. Formelt sett kan ikke de lokale partene erklære brudd i forhandlingene, det er det bare LO Stat og Spekter som kan, så tillitsvalgte som forhandler om B-del og ikke kommer i mål må melde inn NTL at de ikke kommer videre.
-
Lokale forhandlinger
-
-
Fase 3-forhandlinger
Fase 3-forhandlingene er de sentrale partene LO Stat og Spekter sin avslutning av forhandlingene i hvert område. Fase 3-forhandlingene gjennomføres uansett resultat i de virksomhetsvise forhandlingene. Er alle kommet til enighet lokalt blir fase 3 nærmest en formalitet. Men er det en eller flere virksomheter som ikke har blitt enige blir Fase 3 et siste forsøk av de sentrale partene på å unngå brudd og dermed mekling.
-
Sentrale forhandlinger
-
-
Mekling
Hvis LO Stat og Spekter ikke lykkes i fase 3-forhandlingene ender forhandlingene for hele området i brudd. Arbeidstvistloven sier at partene i slike tilfeller må møte hos riksmekleren før man kan gå til streik eller lockout. Det er dette vi kaller mekling, en type forhandling ledet av riksmekleren med sikte på å unngå streik.
Meklingen foregår områdevis, og vanligvis i mai eller juni.
-
Konflikt
-
- Tema
- Lønnsoppgjør