Streikevakt utenfor Arbeids- og velferdsdirektoratet under streiken i staten i 2012
Foto
Helge Heyerdahl / LO Media

Streik - spørsmål og svar

Hva gjør jeg i når det er streik eller fare for streik? Her finner du svar på de vanligste spørsmålene.

Les også: Hva er en streik, og hvem bestemmer hvem som skal streike og hva som er lov?

Se også: ytterligere info om streik på NTLs medlemsnett (krever at du logger inn)

 

I forkant av meklingsfristen vil de som er tatt ut i streik få beskjed om dette fra sitt eget organisasjonsledd. Selv om NTL går ut i streik betyr ikke det nødvendigvis at alle skal legge ned arbeidet. Dersom du ikke har fått beskjed om at du er tatt ut i streik skal du møte på arbeid som normalt. Hva er en streik, og hvem bestemmer hvem som skal streike og hva som er lov? Les mer på temasiden Hva er streik?
NTL bruker kontaktinformasjonen du har oppgitt i vårt medlemsregister. Når det er fare for streik må medlemmene sjekke at det er lagt inn riktig epost. Det bør være privat epostadresse, i tilfelle arbeidsgiver stenger tilgangen til jobb-epost ved eventuell streik. Pass samtidig på at alle opplysninger stemmer. Logg deg inn på medlemsnett ved å trykke på Logg inn øverst på nettsiden.
Det er viktig å vite at NTL har overtatt arbeidsgiveransvaret for den enkelte, og det forventes at man bidrar til å synliggjøre streikegrunnlaget. Man må delta på streikevakter, og være til stede i streikelokalene. Man forventes også å delta på arrangementer i regi av LO lokalt, og andre arrangementer i forbindelse med streiken. Det er opp til den enkelte streikeleder å lage streikevaktlister og ha kontroll på den enkeltes oppmøte og deltakelse. Det bør være synlige streikevakter ved alle innganger ved arbeidsstart- og slutt. Man bør også gjerne utnytte omgivelsene til å fremme streikens budskap. Dersom dere blir kontaktet av media så skal de selvfølgelig tilkjennegi at de er journalister. Bruk budskapet til LO om streikegrunnlaget. Dersom noen finner dette ubehagelig kan de henvise til streikeleder, eller forbundet. Les mer om streikevakt.
Hvis virksomheten er tatt ut i streik skal de tillitsvalgte vaske streikelister, det vil si markere hvilke av medlemmene som skal streike og hvilke som av ulike grunner skal unntas. Det varierer litt fra gang til gang om det er de plasstillitsvalgte som gjør dette eller om det skjer felles i hele virksomheten, men dette får du beskjed om. Les mer om streikelistevasking på medlemsnett (krever at du logger inn).
Under en streik skal vi legge alt partssamarbeid til side. Dette gjelder alle i hele tariffområdet, også de virksomhetene som ikke har lagt ned arbeidet. Man skal altså ikke drive med forhandlinger, drøftinger, hovedavtalemøter eller andre aktiviteter som har sin hjemmel i avtaleverket. Dersom dere blir innkalt til møter hvor dere er i tvil på om dere skal delta så ta kontakt med din landsforening/forening, eventuelt forbundskontoret.
Du forholder deg lojalt til det arbeidet du utfører i det daglige, men skal ikke overta oppgaver fra en som er i streik. Arbeidsgiveren har heller ingen rett til å pålegge deg dette. Er du i tvil om du kan utføre en arbeidsoppgave bør du ta kontakt med din tillitsvalgte.
Det er viktig å ikke drive streikebryteri. Ta kontakt med din tillitsvalgte hvis du er i tvil om noe kan oppfattes som illojalt.
Streikebryteri er å utføre arbeidet til en som er tatt ut i streik. Det kan skje ved at en som ikke er tatt ut i streik overtar oppgavene til en som er i streik eller ved at en som er tatt ut i streik allikevel møter på jobb og utfører arbeid som omfattes av streiken. Partene er enige om at øverste leder i virksomheten kan utføre andres arbeid. Med øverste leder menes administrerende direktør og tilsvarende. Etter LOs syn kan ikke øvrige ledere, eller noen andre, utføre slikt arbeid.
Dette skal du informere streikeleder om i god før streiken er et faktum. Gi uansett beskjed til streikeleder så fort som overhodet mulig.
Dersom ferien er fastsatt og avtalt med arbeidsgiver før plassene blir sagt opp, kan arbeidstaker avvikle ferien som planlagt og få utbetalt feriegodtgjørelse. Det samme gjelder de som er på ferie når arbeidsstansen begynner.
Da må det enkelte medlem sende oss sykemeldingen via medlemsnett/dialogmodulen og gjerne klikke av for sensitiv personopplysning. Logg deg inn på www.ntl.no
Du får lønn til og med siste arbeidsdag før du går i streik. Dersom du går i streik på et tidspunkt som gjør at lønningskontoret ikke rekker å trekke deg for streikedagene vil dette bli justert etter streiken er avviklet. Under streiken mottar du ingen lønn, men et streikebidrag fra NTL. Tar du ut forhåndsplanlagt ferie under streiken skal arbeidsgiver betale ut feriepenger for de feriedagene som tas ut.
Ved en totalstreik, der alle i tariffområdet streiker, bestemmes streikebidraget av forbundsstyret. Ved en punktstreik, dvs. når kun enkelte medlemmer i tariffområdet tas ut, er streikebidraget 70 prosent av din bruttolønn, men skattefritt, slik at det tilsvarer i det store og hele din nettolønn. Dette er for at de som tas ut i streik ikke skal tape økonomisk sammenlignet med kollegaer som ikke tas ut.
Ved lovlig konflikt kan medlemmer låne inntil to netto månedslønner. Vilkårene er laveste boliglånsrente med nedbetalingstid på tre år. Har du lån i Sparebank1 får du betalingsutsettelse etter avtale med banken. Har du lån i andre banker bør du ta kontakt med banken for å høre om de har tilsvarende ordninger. Kontakt Sparebank1 og ha medlemsnummeret ditt tilgjengelig.
Vi forstår at medlemmene kan ønske å sette inn fraværsassistent på jobb e-posten da det kan skape ubehag for det enkelte medlem overfor eksterne aktører/kunder o.l. Vi skal derimot ikke forberede streiken på slik måte at det blir mest mulig behagelig for arbeidsgiver. Når streiken er et faktum skal arbeidet legges ned, uten forberedelser. Det er arbeidsgiver som må stå for kommunikasjonen til sine klienter, medlemmer, kunder etc.
Slike medlemmer kan informere kundene om mulig streik.
Dette er noe som streikeleder må avklare med leder i virksomheten.
Dersom du har bestilt en jobbreise som må avbestilles så gjør du det. Et eventuelt avbestillingsgebyr kan du få refundert av oss.
De streikende kan ikke delta på kurs, selv i regi av NTL. Dette grunnet at slik deltakelse krever permisjon med lønn som ikke innvilges under streik.
De som har avtale om hjemmekontor med arbeidsgiver, har ingen slik avtale i det streiken er et faktum. Dersom du av personlige årsaker har behov for noe, ta dette opp med din streikeleder for å finne løsninger. Kanskje du kan bidra på andre måter enn streikevakt på enkelte dager.
Du kan dessverre ikke delta på arrangement i regi av arbeidsgiver dersom du er tatt ut i streik.
Lokal tillitsvalgt må ta kontakt med arbeidsgiver for å avklare om klubben ved en streik kan disponere arbeidsgivers lokaler. Det er vanlig at arbeidsgiver sier nei, da må dere sjekke mulighetene for å låne møterom hos LOs lokalorganisasjoner eller leie møterom på for eksempel et hotell i nærheten av arbeidsplassen hvor streikevaktene skal være.
Tema
Lønnsoppgjør
Hei, jeg heter Isa. Hva kan jeg hjelpe med?