1 - Veien inn i arbeidslivet

Innhold

1.1 Den yrkesfaglige veien (lærlingeordningen)

1.1.1 Veien fra skole til fagbrev

1.1.2 Lærlingers hverdag og rettigheter

1.1.3 Fagskole- og videreutdanning for fagarbeidere

1.2 Den akademiske veien – studier og høyere utdanning

1.2.1 Studiestøtte

1.2.2 Studenters arbeidsvilkår- og miljø

1.2.3 Studentvelferd uten profitt

1.3 Praktikantstillinger og annet gratisarbeid

 

1.1 Den yrkesfaglige veien (lærlingeordningen)

 

Alle skal ha mulighet til å fullføre sitt utdanningsløp, uavhengig av studieretning. NTL Ung mener det er helt essensielt at elever på yrkesfaglige studieretninger skal ha mulighet til å fullføre sin utdanning og få fagbrev. Norge trenger fagarbeidere, og en fagutdanning av høy kvalitet er avgjørende for et konkurransedyktig næringsliv og arbeidsliv. NTL Ung støtter ordninger som, gjennom offentlige anbud stiller krav til tilbyderne om bruk av lærlinger – dette må også inkludere underleverandører i anbudet.

Staten som en stor arbeidsgiver må også gå foran med å ansette flere fagarbeidere og gi elever mulighet til å fullføre utdanningen sin med å tilby flere lærlingplasser i statlige virksomheter. Staten har et ansvar for å sikre fagarbeidere gode lønns- og arbeidsvilkår.

 

1.1.1 Veien fra skole til fagbrev

Å få gjennomført lærlingtiden i bedrift er avgjørende for å sikre høy kvalitet i fagutdanningene. Det høye frafallet i videregående skole er et stort samfunnsproblem, som bidrar til at mange unge ender opp uten hverken studiekompetanse eller fagbrev. Noe av dette frafallet skyldes blant annet mangel på lærlingplass - det er derfor avgjørende å sikre retten lærlingplass på lik linje med retten til å ta videregående utdanning.

NTL Ung vil:

  • at lærlingtilskuddet økes, for å sikre flere lærlingplasser
  • at det bevilges øremerkede midler til departementer/etater og fylkeskommunene for å rekruttere flere lærebedrifter og skape flere læreplasser
  • heve statusen til fagutdanningen og fagarbeideren og synliggjøre betydningen av dyktige fagarbeidere
  • at flere fagarbeidere får jobb i statlige virksomheter

 

1.1.2 Lærlingers hverdag og rettigheter

Elever som går yrkesfaglig utdanning, må sikres gratis videregående utdanning på lik linje med elever på studieforberedende utdanningsprogram. NTL Ung mener at nødvendig utstyr skal dekkes av skolen. Frem til denne endringen må elever som går yrkesfaglig utdanning sikres utstyrsstipend som dekker de faktiske kostnadene.

Lærlinger må sikres en lønn under læretiden som det er mulig å leve av, og som sikrer at vi faktisk får de fagarbeiderne vi trenger.

NTL Ung vil:

  • gå bort fra ordningen med utstyrsstipend i videregående skole, og at utstyr nødvendig for utdanning skal dekkes av skolen på lik linje som skolebøker
  • at elever i yrkesfaglige utdanninger sikres utstyrsstipend som dekker de faktiske kostnadene til nødvendig utstyr
  • at alle lærlinger uavhengig av alder sikres lønn i lærlingperioden
  • at hele lærlingtiden legges til grunn i utregning av lønnsansiennitet etter innvilget fagbrev
  • forandre regelverket til fordel slik at lærlinger i staten inkluderes i lønnsforhandlinger
  • at lærlinger skal ha rett på rabatterte priser på kollektivtransport på lik linje med studenter

 

1.1.3 Fagskole- og videreutdanning for fagarbeidere

I dag er det omtrent like mange som tar yrkesfaglig og studieforberedende utdanning på videregående. Det finnes samtidig langt færre fagskoleplasser enn plasser ved høyere utdanningsinstitusjoner. Skal vi klare å gjøre yrkesfagene mer attraktive, er vi også nødt til å styrke fagskolen.

Fagskolen er det yrkesfaglige alternativet til universitets -og høyskoleutdanning, og må styrkes som høyere yrkesfaglig utdanning. Fagskolen har en viktig rolle som utdanningsvei og som tilbyder av etter- og videreutdanningstilbud.

NTL Ung vil:

  • at fagskolene sikres god og forutsigbar statlig finansiering og at fagskolestudentenes rettigheter styrkes
  • styrke arbeidsplassbaserte tilbud innen fagopplæring og fagskole, samt styrke og synliggjøre det offentlige fagskoletilbudet
  • jobbe for at det skal finnes et høyere yrkesfaglig utdanningstilbud til alle fag- og svennebrev
  • at det legges aktivt til rette for etter- og videreutdanning for fagarbeiderevidereutvikle yrkesfaglig vei til høyere utdannelse (Y-veien)
  • at arbeidsledige som nylig har fullført en fagskoleutdanning skal sikres økonomisk de første 6 månedene av en statlig ytelse
  • jobbe for at fagskolegrader stilles som kvalifikasjonskrav i flere statlige utlysninger.
  • styrke fagskoleutdanningenes posisjon i samfunnet, og styrke løpet fra fagskoleutdanning til universitets- og høyskoleutdanning.

 

 

1.2 Den akademiske veien – studier og høyere utdanning

Retten og muligheten til å ta høyere utdanning er en viktig bærebjelke i kompetanse- og velferdssamfunnet vårt. Lik rett til utdanning er et grunnleggende demokratisk prinsipp, og all utdanning har en verdi. Offentlig utdanning skal derfor være tilgjengelig for alle.

Retten og lik mulighet til å ta høyere utdanning er under press, og NTL Ung mener det er avgjørende med en tydelig oppjustering av satsningen på studenter for å sikre at vi har den kompetansen og de kompetente problemløserne vi trenger, også i framtiden.

 

1.2.1 Studiestøtte

Det å ta høyere utdanning er både en investering for enkeltindividet og for samfunnet. Fellesskapet er avhengig av at folk velger å ta høyere utdanning. Dagens studiestøtteordning er ikke god nok, og det er avgjørende at studiestøtteordningen styrkes, slik at også unge i framtiden velger å ta høyere utdanningen.

NTL Ung mener at studiestøtten må kobles til grunnbeløpet i folketrygden og ha en lav politisk bestemt rente. Studiestøtteordningen må sikre at alle uavhengig av alder, kjønn, bakgrunn, økonomi eller sosial situasjon har lik rett til utdanning. Videre må studiestøtten langt bedre enn i dag legge til rette for deltidsstudier.

NTL Ung vil:

  • at offentlig høyere utdanning skal være fritatt for skolepenger for alle
  • binde studiestøtten til to ganger grunnbeløpet i folketrygden (2G)
  • sikre rett til ekstrastipend for studenter i obligatorisk praksis
  • øke stipendandelen til 70 prosent og at studielånsrenten skal være lav og politisk styrt
  • at eventuell krisestøtte utbetales som stipend
  • sikre at omgjøringen av eventuelle studielån til stipend knyttes til studiepoeng, og ikke oppnådd grad
  • at tilbud om å ta opp mer studielån ikke skal benyttes som et virkemiddel for å bedre studentenes økonomi

 

1.2.2 Studenters arbeidsvilkår- og miljø

NTL Ung vil sikre studenter et godt og trygt arbeidsmiljø, både på og utenfor studiestedet. Det er sentralt å styrke studenters arbeidsforhold og sørge for tilstrekkelig med egnede arbeidsplasser, hva angår lesesaler, grupperom og luftkvalitet. Studenter ved institusjoner som har utdanning og forskning som hovedformål har i dag ikke samme rettigheter og eventuelle forsikringer knyttet til HMS som ansatte ved institusjonen. Derfor vil NTL Ung styrke kompetansen om et trygt arbeidsmiljø for studenter. Videre må det legges til rette for at studenter skal kunne varsle om kritikkverdige undervisnings- og arbeidsforhold.

De fleste studenter må arbeide ved siden av studiet. De fleste jobber deltid eller som ringevikarer. Som gruppe preges studenter av dårlige lønns- og arbeidsvilkår, manglende stillingsvern og mangel på tariffestede rettigheter. Dette ble særlig tydelig under koronapandemien.

NTL Ung vil:

  • bygge flere og bedre universelt utformede lesesaler, grupperom og sosiale rom som legger grunnlag for faglig aktivitet
  • sikre gode ordninger og vern for varsling, slik at studenter kan varsle om kritikkverdige undervisning- og arbeidsforhold
  • styrke kompetansen om et trygt arbeidsmiljø for studenter, kompetansen må økes i sektoren blant studentenes tillitsvalgte
  • lage nasjonale retningslinjer for studenters obligatoriske praksis slik at alle studenter sikres forsvarlig arbeids- og hviletid i tråd med arbeidsmiljølovens bestemmelser
  • fagorganisere studenter for å sikre deres faglige rettigheter, samt spre god informasjon om disse
  • jobbe for at studenter som mister jobben får dagpengerettigheter
  • at arbeidsledige som nylig har fullført en bachelor- eller mastergrad skal sikres økonomisk de første 6 månedene av en statlig ytelse
  • ha tilbud om gratis bind, tamponger og menskopp på alle universiteter og høyskoler
  • at dagens toalettfasiliteter erstattes med unisex-toaletter

 

1.2.3 Studentvelferd uten profitt

Studentvelferden er grunnlaget for studenters arbeids-, studie- og læringsmiljø, og dermed studenters trygghet i hverdagen. NTL Ung mener at studentvelferden ikke kan utsettes for profittjag og privatisering. Det skal være det offentliges ansvar å sikre utbygging og rehabilitering av studentboliger til studentvennlige priser.

NTL Ung mener også at det er viktig at utsatte grupper ivaretas for å sikre reell lik rett til utdanning. Det må derfor tilrettelegges for studenter med nedsatt funksjonsevne og studenter med barn.

Hvor en studerer skal ikke ha konsekvenser for kvaliteten på velferdstilbudet en har tilgang på. Velferdstilbudet rundt studentene på de ulike studiestedene må utvides og gjøres likeverdig. Grunnleggende helsetilbud og andre relevante velferdstilbud bør bli en del av tilbudet til alle studenter.

NTL Ung vil:

  • at studentvelferden skal drives forsvarlig med moderate lederlønninger, og at alt overskudd fra studentsamskipnadene skal gå tilbake til studentvelferden
  • at det skal bygges 3000 studentboliger i året for å møte det reelle behovet. Det er også viktig at allerede eksisterende studentboliger får tilskudd til å oppgraderes og renoveres slik at de tilfredsstiller nye standarder.
  • at kostnadsrammen for nye studentboliger skal heves, tilskuddssatsen settes til 49 % av rammen og indeksreguleres årlig, slik at det kan bygges bærekraftige boliger med en god miljøprofil
  • at lokal dekningsgrad og antall studenter tilknyttet den enkelte samskipnaden skal tungt vektlegges ved fordeling av tilskudd til studentboliger.
  • at det skal være et nasjonalt fritak fra eiendomsskatt for studentboliger bygd av studentsamskipnader og studentboligstiftelse
  • at bygging av studentboliger skal få fritak fra unødvendige og fordyrende rekkefølgekrav
  • frita studentboliger for krav om individuelle strømmålere.
  • at studentrabatten på kollektivtransport, helsetjenester, kulturtilbud og andre samfunnstjenester utvides
  • at studenter med nedsatt funksjonsevne skal ha rett til økt økonomisk støtte, nok timer med BPA og tilrettelagte studentboliger
  • at det skal være full barnehagedekning, flere studentboliger for familier og økt økonomisk støtte til studenter med barn.
  • at studentvelferdstilbudet på de ulike studiestedene skal være så omfattende og likeverdig som mulig.
  • at studentsamskipnadene får økt grunnstøtte til arbeid med psykisk helse
  • at det skal satses på prosjekter med fokus på studenters psykiske helse

 

 

1.3 Praktikantstillinger og annet gratisarbeid

Frykten for ikke å få jobb etter endte studier har ført til at svært mange unge i Europa velger å ta seg ulønnede eller lavtlønnede internships og praktikantstillinger. Dette gjør seg også gjeldende i Norge. Når staten benytter seg av slike stillinger, sender dette et dårlig signal til resten av arbeidslivet.

NTL Ung vil:

  • at rettighetene i internships og praktikantstillinger skal styrkes
  • at hovedregelen for internships og praktikantstillinger er at de gjennomføres som en integrert del av utdanningen

 

 

Tema
NTL Ung politisk plattform