Orginal - Rød
Tillitsreformen har tatt for lang tid!
Foto
Brage Aronsen

Offentlig styring og tillitsreform

Fram mot stortingsvalget 2025 vil NTL synliggjøre de negative konsekvensene av privatisering, kommersialisering, oppsplitting og markedsstyring i offentlig sektor. 

Vi sier nei til unødvendig kontroll og overvåking, og ja til offentlig styring, tillit til ansatte og gode tjenester til innbyggerne. 

Arbeidstakerne og deres tillitsvalgte må få mer makt over arbeidshverdagen og medbestemmelsen må styrkes. De ansatte må få mulighet til å bruke den faglige kompetansen sin til å vurdere hvordan oppgavene skal løses. De skal ikke begrenses av styringssystemer basert på mistillit. 

Borgerlig politikk gir mer kutt og privatisering 

Programprosessene i de borgerlige partiene peker i retning av nye runder med ostehøvelkutt, slik vi så under de to forrige periodene med borgerlig regjering. 

Høyre vil opprette en forvaltningskommisjon som skal gjennomgå organiseringen av staten. Da Solberg-regjeringen tok over i 2013, nedsatte den en produktivitetskommisjon som anbefalte sentralisering gjennom økt regionalisering, mer privatisering, benchmarking i staten, og svekket stillingsvern og medbestemmelse for statlig ansatte. Det er sannsynlig at en eventuell borgerlig regjering vil føre en forvaltningspolitikk i strid med NTLs interesser. 

Nei til privatisering og sløsing med fellesskapets penger 

NTL jobber for rettferdig fordeling av verdier og effektiv bruk av samfunnets ressurser. Det gjør vi best når viktige oppgaver løses i offentlig regi, av offentlig ansatte, ikke når store beløp overføres til private konsulentselskaper. Vi vil styrke det offentlige, ikke svekke det. 

Staten må finansieres for å sikre gode offentlige tjenester 

NTL jobber for at staten og andre offentlige virksomheter får tilstrekkelig finansiering til å utføre samfunnsoppdraget og sikre innbyggerne gode tjenester. 

Det er viktig for NTL at staten og andre virksomheter som utfører samfunnsoppdrag for fellesskapet blir bedre finansiert, bedre styrt og tydeligere organisert.

Tillitsreformen må styrkes 

Tillitsreformen er ikke fullført. NTL mener reformen må videreføres og forsterkes i den neste stortingsperioden. Vi krever at venstresiden presenterer konkrete løfter og tiltak i valgkampen. 

Ansatte trenger mer autonomi, sterkere medbestemmelse og nok ressurser til å løse samfunnsoppdraget på en god måte.

Digitalisering i staten må ikke overlates til markedet 

Den forrige regjeringen la til grunn at digitale tjenester i staten helst skulle kjøpes eksternt, så lenge markedet kunne tilby dem. NTL mener dette ikke må bli førende i neste stortingsperiode. 

Det er avgjørende at utvikling og drift av IT-tjenester i langt større grad utføres av egne ansatte i offentlig sektor. Staten må bygge opp kompetanse og infrastruktur i egen regi, og ikke gjøre seg avhengig av eksterne leverandører. 

IT-utvikling i staten må baseres på at staten selv eier infrastrukturen og løsningene. Mer styring i egenregi gir bedre sikkerhet, kvalitet og kontroll, samtidig som det reduserer kostnader knyttet til konsulentbruk.

Klare regler for kunstig intelligens i staten 

Statlige virksomheter bruker i økende grad kunstig intelligens (KI) som arbeidsverktøy. Likevel mangler det tydelige retningslinjer for hvordan KI skal brukes i det offentlige, og det er stor usikkerhet om hvordan etiske prinsipper kan ivaretas i praksis. I dag står hver enkelt virksomhet og sektor i stor grad alene med å håndtere viktige spørsmål om etikk, personvern og rettssikkerhet. 

NTL krever nasjonale rammer for KI i forvaltningen. Det må være klare krav til faglig integritet, personvern og rettssikkerhet for innbyggerne. Disse hensynene må veie tyngst. 

Innføring av kunstig intelligens og automatisering må aldri gå på bekostning av faglighet. Nye teknologier kan forrykke balansen mellom effektivitet og kvalitet. Derfor mener vi at brukerens behov og de ansattes kompetanse må vektlegges ved innføring av KI og tilhørende automatisering. 

Aktuelle lenker: 

 

 

Temamøte: Hvor står forvaltningspolitikken etter tre og et halvt år med tillitsreform? 

Tid: Onsdag 23. april kl. 09.00–10.00 

Sted: Folkets Hjørne, Oslo Kongressenter og digitalt (lenke kommer) 

Hva har tillitsreformen betydd for offentlig sektor – og hvor går veien videre? 

Tillitsreformen var et av regjeringens viktigste satsingsområder i Hurdalsplattformen etter stortingsvalget i 2021. På dette temamøtet oppsummerer NTL erfaringer fra tillitsvalgte og politikere: 

  • Hvilke spor har reformen satt i offentlig forvaltning? 

  • Hva gjenstår før målene om økt tillit, mer makt og tid til de ansatte blir en realitet? 

Hold av datoen! Mer informasjon kommer. 

Tema
Valg