Orginal - Rød
I 2050 skal klimamålene være nådd og våre utslipp skal være netto null.
Foto
Kelly Sikkema / Unsplash

Grønn, rettferdig omstilling

Grønn og rettferdig omstilling er helt avgjørende for en trygg velferdsstat. Omstillingen til et nullutslippssamfunn må være rettferdig og skje med fagbevegelsen som drivkraft.

Grønn omstilling må skje raskere, med fagbevegelsen på laget

For å nå klimamålene og sikre velferdsstaten, må Norge – raskere enn i dag – omstille seg til et fornybart samfunn uten utslipp. Overgangen til fornybar energi må skje innenfor planetens tålegrenser og på en måte som i størst mulig grad tar vare på naturen, med fagbevegelsen som en viktig drivkraft (etter prinsippet «nothing about us without us»).

Velferdsstaten er nøkkelen til rettferdig omstilling

NTLs medlemmer er opptatt av at velferdsstaten også i framtida skal ha solide inntekter. Allerede om fem år, i 2030, skal vi ha kuttet store utslipp. I 2050 skal klimamålene være nådd, og Norge skal ha netto null utslipp. Det krever utslippskutt i alle sektorer og store endringer i hele samfunnet. Alle blir berørt. Samtidig som velferdsstatens framtid står på spill, er den vårt aller viktigste verktøy for å sikre at omstillingen fra fossilt til fornybart skjer på en rettferdig måte.

Vi trenger en nasjonal plan for grønn omstilling

Norsk industri er i verdensklasse når det gjelder å tilpasse seg endringer, og vil klare disse endringene. Det er viktig at arbeidstakernes perspektiver og kompetanse ivaretas og utvikles, slik at vi ikke omstiller store grupper til arbeidsledighet. Det vil få store konsekvenser for arbeidslivet dersom markedskreftene alene får styre retningen og tempoet på omstillingen. For å sikre verdiskapningen og sysselsettingen mener NTL det er avgjørende med en nasjonal plan for omstilling til et nullutslippssamfunn, som forplikter både staten, arbeidsgivere og arbeidstakere.

Klimaendringer rammer de fattigste hardest

Grønn og rettferdig omstilling handler også om solidaritet. Solidaritet mellom generasjoner, mellom grupper i det norske samfunnet, men særlig mellom det globale nord og sør. Folk i fattige land rammes hardest av klimaendringene, selv om det er vi i det rike nord som bærer hovedansvaret. NTL er en del av en internasjonal solidaritetsbevegelse, og vi har et ansvar for å synliggjøre at det særlig er folk i fattige land som rammes hardest av klimaendringene. Ansvaret for å stoppe klimakrisen ligger på våre, de rikes, skuldre.

Grønn politikk må ikke undergrave velferden

Klima- og miljøpolitikken følger ikke den vanlige høyre-venstre-aksen i norsk politikk. Det er likevel viktig å understreke at partier i den “grønne blokken”, som fører god klimapolitikk og har klare planer for utslippskutt, likevel kan undergrave velferdsstaten, brutalisere arbeidslivet og øker forskjellene i samfunnet. En god klimapolitikk må kombineres med kraftfull politikk for å få bukt med økonomiske forskjeller, både gjennom skattepolitikken og gjennom å holde fast ved og videreutvikle en sterk velferdsstat. Bare slik blir omstillingen både grønn og rettferdig.

Tema
Valg