I 2025 er eventyret et mellomoppgjør og det forhandles kun om lønnstillegg, ikke tariffbestemmelser. Eventyret begynner som vanlig med det vi kaller frontfagene i konkurranseutsatt industri. På mandag ble LO og NHO enige om et generelt tillegg på 5 kroner i timen og ekstratillegg til lavtlønnede. Rammen for hele frontfagsoppgjøret er på 4,4 prosent.
Hva betyr dette for lønnsoppgjøret i staten? Vi har stilt den nyvalgte lederen for LO Stat, NTL Navs egen Elisabeth Steen, tre korte spørsmål om lønnsoppgjøret i staten.
Gratulerer så mye med nytt verv. Hvordan trives du i den nye rollen?
- Takk, jeg trives godt i den nye rollen. Jeg rekker ikke å kjede meg.
Det er bra. Vi begynner med det grunnleggende; hva betyr lønnsoppgjøret i industrien for oss i statlige virksomheter?
- Lønnsoppgjøret i industrien har sammenheng med lønnsomheten i konkurranseutsatt industri. Resultatet av forhandlingene i frontfagene lager en rettesnor for de andre lønnsoppgjørene. Inkludert oppgjøret for statsansatte. Forklarer Steen.
Hva tenker du om resultatet i oppgjøret for frontfagene?
- Rammen i frontfaget bør gi rom for økt kjøpekraft i oppgjøret i staten.
Hvilke forventninger har du til forhandlingene?
- Det blir mitt første oppgjør som forhandlingsleder i staten. Jeg regner med at det blir krevende forhandlinger, og forventer at partene i fellesskap tar ansvar for en koordinert lønnsdannelse i statlige virksomheter. Svarer Steen.
Vi er sikre på at du kommer til å gjøre en strålende jobb som forhandlingsleder. Da gjenstår det bare å lene seg tilbake og vente i spenning på om eventyret slutter i tråd med forventningene.
LO Stat sine krav inn i lønnsoppgjøret
LO Stat bygger sine krav blant annet på NTLs innspill. Dette er hovedpunktene som ble vedtatt på NTLs landsstyre tidligere i år.
- Lønnstillegg som gir rom for reallønnsvekst, altså at rammen for oppgjøret er større enn forventet prisvekst.
- At alle sikres lønnsøkning, at likelønnsgapet reduseres og utjevning mellom grupper.
- NTL mener generelle tillegg er best for å sikre alle, og at utjevning og likelønn best sikres med kronetillegg.
- Ledere, og andre ansatte som ikke er en del av kollektive forhandlinger, skal ikke ha større tillegg enn det som avtales i oppgjøret.
- I staten mener NTL de sentrale partene må avtale store generelle tillegg.
- NTL påpeker også at det kan avtales sentrale tillegg for begge avtaleområdene i staten, og at Rikslønnsnemnda har pekt på behov for en samordnet lønnsdannelse i staten.
NTLs tariffpolitiske uttalelse kan du lese om her.
Nysgjerrig på datoer mm? Sjekk ut: forhandlingssystemet i staten – steg for steg
Skrevet av: Marianne S. Barry