De lokale lønnsforhandlingene for 2024 er omsider i gang. NTL Nav har kjempet hardt for å følge Hovedtariffavtalens utgangspunkt, som er at forhandlingene skal skje på forhandlingsstedene som har fått fullmakten, dvs på virksomhetsnivå. Arbeidsgiver (Nav), Avyo, Parat og FO ønsket å delegere de lokale forhandlingene til driftsenhetene.
Særskilte forhold i år. NTL Nav framholdt under forberedende møte at det i år var særskilt gode grunner for ikke å delegere forhandlingene. NTL la vekt på at forsinkelsene i 2024-oppgjøret medfører at vi får to runder med lokale forhandlinger i 2025 og at det blir særdeles vanskelig å komme i mål innen fristen, som er satt til 15. februar.
– Likelønn er en tydelig føring fra de sentrale forhandlingene i 2024-oppgjøret. Det har det også vært i de siste årenes delegerte forhandlinger, men vi har ikke har evnet å oppnå bedre likelønn i etaten av den grunn. Vi mener derfor at det er en grunn til å ikke delegere forhandlingene i år, sier Homme.
Gapet øker også mellom ledere og øvrige ansatte, både i kroner og prosent. – Det er viktig å påpeke at NTL ikke mener avdelingslederne i NAV på noen måte er overbetalt, og at de fortjener en god lønnsutvikling framover. Men utviklingen gjennom de siste oppgjørene på delegert nivå har vært at ledere får bedre uttelling enn andre ansatte i kroner, og ved å holde forhandlingene på etatsnivå kunne vi sikret en mer rettferdig fordeling, sier en oppgitt Homme.
De andre partene var likevel ikke enige med NTL Nav om delegering og NTL Nav valgte derfor å løfte saken til Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet (DFD). Departementet avgjorde at forhandlingene skal delegeres, etter drøftinger med LO og YS. Du kan lese hele NTL Navs argumentasjon for å ikke delegere i følgebrevet til departementet (se vedlegg).
Hovedtariffavtalen slår fast at lønnsforhandlingene skjer på to nivå, sentralt og lokalt. De sentrale forhandlingene foregår mellom staten og hovedsammenslutningene (LO og YS på vår avtale). Det var den delen som handlet i lønnsnemnd høsten 2024. De lokale forhandlingene skjer i utgangspunktet på virksomhetsnivå (dvs mellom ledelsen i Arbeids- og velferdsdirektoratet og organisasjonene i Nav (NTL, Avyo, Parat og FO på vår avtale). De lokale forhandlingene kan imidlertid delegeres – dersom partene blir enige om det. Ved uenighet kan saken løftes til departementet for en endelig avgjørelse.
Delegering gir økte forskjeller. NTL Nav ønsker at mest mulig av potten fordeles sentralt. Det er den beste måten å sikre en jevn lønnsutvikling for alle på. Vi opplever at en delegering av lønnsforhandlingene ikke har en utjevnende effekt. Delegering bidrar i de aller fleste tilfeller til større lønnsforskjeller. Statistikken viser at de som tjener minst får minst og de som tjener mest får mest i lokale forhandlinger når disse delegeres til fylkene og linjene. Unntaket er når deler av potten fordeles på alle og/eller det gis svært tydelige føringer for hvilke grupper som skal prioriteres. Det er dessverre ikke vanlig og da er det opp til forhandlingsdelegasjonene i fylkene og linjene å komme fram til en fordeling av potten. Det er derfor NTL Navs primærstandpunkt at de lokale forhandlingene ikke skal delegeres.
Homme påpeker at han har full tillit til våre forhandlere. – De kan imidlertid ikke forhandle ut over egen driftsenhet og kan derfor ikke ta ansvar for helheten på samme måte som vi kunne gjort om vi forhandlet på virksomhetsnivå.
Hvordan kunne vi fått en bedre uttelling? Rammen for årets (2024) lønnsforhandlinger fulgte frontfaget og var på 5,2 %. Overhenget (effekten av fjorårets lønnsoppgjør (2023)) var på hele 2,5 % og glidningen (all lønnsjustering som har skjedd mellom oppgjørene) var på 0,8 %. Det er derfor ikke mer enn 1,9 % igjen å forhandle om. Likevel vil de fleste av oss ikke få i nærheten av 1,9 %. Det henger sammen med at ikke alle får uttelling i lokale forhandlinger.
Hvis du er heldig å få 1,9 % lønnsøkning i år, så er det også slik at dine 1,9 % er verdt mindre enn de 1,9 % som de med høyere lønn får. Derfor ønsker NTL Nav at lønnstilleggene skal komme i kroner og ikke i prosent.
Hva skjer nå? Torgeir Homme forteller at delegering av de lokale lønnsforhandlingene med eventuelle føringer til underliggende enheter skjer i forhandlingsmøte den 20. januar.
– Den 20. januar vil det også bli avgjort om det skal bes om utsettelse av fristen for forhandlingene, men NTL forutsetter at det kommer til å skje. Fristen er i utgangspunktet 15. februar og vi ser ikke at det er mulig å komme i mål innen den tid, sier Homme. – Det er viktig at driftsenhetene ikke går i gang med forberedende møter før møtet den 20. januar, da det vil sette rammene for handlingsrommet ute på driftsenhetene.
Delegering av lokale lønnsforhandlinger i Arbeids- og velferdsetaten - Følgebrev fra NTL.pdf
Referat fra forberedende møte i Nav.pdf
Digitaliserings- og forvaltningsdepartementets (DFD) avgjørelse.pdf