Orginal - Rød
Leder i NTL NAV Torgeir Homme er sjokkert over at Arbeids- og velferdsdirektøren tar slike avgjørelser.
Foto
Ole Palmstrøm (LO Media)

Medbestemmelsen i NAV

Den siste tiden har det vært flere saker i media om omrokkeringer i toppledelsen i NAV.  Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte har fått kritikk for å ta snarveier og omgått å forhandle om to midlertidige direktørstillinger med organisasjonene. I tillegg har Holte forsøkt å fristille sin egen ledergruppe i vår. Leder i NTL NAV, Torgeir Homme, er sjokkert over at Holte tar slike avgjørelser.

Før sommeren orienterte Holte i etatens medbestemmelsesapparat (MBA) om at han hadde en tanke om å opprette en stilling som assisterende arbeids- og velferdsdirektør i NAV. I første MBA etter sommerferien forteller Holte at han har tenkt mye i sommer og at han vil ansatte Eve Bergli (direktører i Ytelsesavdelingen) i stillingen. NTL NAV forventet å bli involvert i en prosess på dette og at saken ville bli forhandlet etter hovedavtalen forteller Homme.

– Vi merket etter hvert at Holte ville gjøre dette raskt, men vi forventet allikevel en skikkelig prosess, sier Homme.  – Overraskelsen var derfor stor når det ble publisert på NAVs intranett at det allerede var utpekt en fungerende assisterende arbeids- og velferdsdirektør og at det på samme tid ble det satt inn tre fungerende direktører.

Felles brev til departementet. På bakgrunn av dette bestemte de fire hovedsammenslutningene som representerer ansatte i NAV – NTL (LO), AVYO i Delta (YS), Akademikerne og UNIO – å sende et brev om kritikkverdige forhold rundt ansettelsene, til Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

– For oss var det veldig viktig at alle organisasjonene skrev brevet sammen slik at det kom tydelig frem at en samlet arbeidstakerside synes dette er veldig alvorlig, sier Homme.

Svekket tillit. Homme sier at disse sakene har før til at tilliten har fått seg et kraftig skudd for baugen.

– Vi vil fortsette å representere medlemmene våre. Det er vår oppgave som etatstillitsvalgte å representere medlemmene på arenaer hvor det tas beslutninger som påvirker medlemmene våre. Vi er opptatt av at vi som fagforening bidrar konstruktivt i de sakene vi er involvert i. Derfor jobber vi «sak for sak» og vi fokuserer ikke på person. Det vil vi fortsette med fremover, sier Homme. Vi vil også fortsette å si tydelig ifra både internt og eksternt når det er behov for det.

Paradoksalt. At det går pågår en tillitsreform i offentlig sektor med NAV som Pilot synes Homme er paradoksalt:

– Det er paradoksalt at vi opplever disse tingene samtidig som det pågår en tillitsreform i NAV. Sakene som er omtalt i media er ikke et uttrykk for hvordan medbestemmelsen skal være, og spesielt ikke i en tillitsreform. 

Homme er tydelig på at dette er noe som må endre seg fremover. Han vil også nevne at det skjer gode ting med tillitsreform i NAV, som vi også må kunne heie frem selv om tillitsreformen har fått et solid skudd for baugen. 

For lite kritisk? På spørsmål om NTL NAV har vært for lite kritiske i disse sakene sier Homme at det er viktig med balanse:

– Det som har skjedd er ekstremt alvorlig. Derfor valgte vi å gi klar beskjed om dette internt i NAV. I tillegg valgte vi også å involvere departementet og å gi beskjed i media. Dette vitner om at dette er en situasjon som ikke er dagligdags, og at vi velger å gå ut i media understreker alvoret. Så vil det alltid være en balanse mellom å være kritisk og konstruktiv. Vi er opptatt av å gjøre begge deler når vi kan. Fremover vil vi fortsette å være tydelige på det som er i strid med lover og regler og godt partsamarbeid, forteller Homme bestemt.

Dårlige prosesser – et tidssluk. Det er til enhver tid mange interne prosesser i NAV og det er beklagelig at organisasjonene må bruke mye tid og krefter på en sak som har ført til manglende tillit til pågående prosesser i toppledelsen.

– Selv om prosessen rundt endringene i toppledelse har vært svært kritikkverdige stopper ikke andre prosesser internt i NAV opp. Vi vil derfor jobbe videre med denne saken samtidig som vi jobber videre med andre viktige saker som pågår i NAV, avslutter Homme. 

 

Aktuelle saker: 

Roper varsku om Nav-sjefens direktøransettelser

Nav-sjefens kontroversielle avtale: Ville bytte ut dagens ledergruppe (betalingsmur) 

 

 

Tema
Medbestemmelse