Orginal - Rød
Leder i NTL NAV, Torgeir Homme, er kritisk til LO Stats håndtering av resultatet av uravstemningen.
Foto
Foto: Johan Gunnerud

LO Stats avgjørelse om å sette til side uravstemningen er udemokratisk og uryddig

Uravstemningen er avsluttet og resultatet er klart. Over to tredjedeler (68,2%) av medlemmene har stemt, noe som betyr at resultatet er bindende. Med 76,3 % av stemmene har medlemmene sagt tydelig «Nei» til resultatet i årets lønnsoppgjør, og LO Stat sin signatur på avtalen er gjort ugyldig.

Den klare forventningen var at et slikt resultat betyr at vi går ut i streik. I formiddag fikk vi imidlertid beskjed om at styret i LO Stat i stedet har inngått avtale om frivillig lønnsnemd. LO Stat sin vurdering er at vi ikke kunne oppnå noe bedre ved å streike i år. Dette fordi et annet resultat med all sannsynlighet ville medført at vi ville havnet på en avtale alene, uten Akademikerne, UNIO og YS. Helt konkret betyr dette at det ikke blir streik for oss i år, og at Rikslønnsnemda skal bestemme hvilken tariffavtale som skal gjelde for LO Stat fra 2024 til 2026.

- Arbeidsutvalget i NTL NAV er sjokkerte over avgjørelsen. Vi har ikke hørt noe i forkant om at dette var et alternativ som kunne bli aktuelt. Vi mener det er arrogant og uryddig at styret i LO Stat setter demokratiet til side på denne måten og mener det må få konsekvenser. NTL sine representanter i styret stemte mot frivillig lønnsnemd, og mener avgjørelsen er hårreisende og udemokratisk. NTL organiserer rundt 2/3 av medlemmene i LO Stat, og det er paradoksalt at NTL kan bli overkjørt på denne måten i forhandlingsutvalget og i styret i LO Stat. Det er for tidlig å si hva som må skje, men vi kan allerede nå si at vi vil jobbe for endringer i LO Stat. Det sier leder i NTL NAV, Torgeir Homme.

Hva skjer nå? Frivillig lønnsnemd (Rikslønnsnemda) skal nå bestemme hva som blir tariffavtalen for LO Stat sine medlemmer fra 2024 til 2026. Dette vil skje før Akademikerne og UNIO får sin skjebne avgjort i tvungen lønnsnemd, men begge deler blir sannsynligvis etter sommerferien. Vi kommer tilbake med mer informasjon.

 

Her er tallene fra uravstemmingen:

 

Hele LO Stat

Antall stemmeberettigede: 41.513 

Antall avgitte stemmer: 28.329 (68,2 prosent) 

Antall ja-stemmer: 6398 (22,6 prosent) 

Antall nei-stemmer: 21.608 (76,3 prosent) 

Antall forkastet/blanke: 430

 

Bare NTL:

Antall stemmeberettigede: 27696

Antall avgitte stemmer: 22123

Antall ja-stemmer: 2361 (10,67 prosent) 

Antall nei-stemmer: 19451 (87,92 prosent) 

Antall blanke: 311 (1,41 prosent)

79,88 prosent av medlemmene i NTL stemte. 20,12 prosent stemte ikke.

 

Tema
Lønnsoppgjør