Orginal - Rød
Ricky Mehmi, Tine Olsen og Thomas Ferstad var blant de som tok ordet i saken rundt IA-avtalen.
Foto
Torgeir Homme

Høy temperatur rundt IA-avtalen på NTLs landsstyremøte

IA-avtalen har levd et hardt liv. Helt siden den første avtalen om et inkluderende arbeidsliv ble inngått mellom regjeringen og partene i arbeidslivet i 2001 har det vært tautrekkinger, trussel om å skrote avtalen og «riv-seg-i-håret»-tilstander blant brukerorganisasjoner ettersom fokus i avtalen har endret seg opp gjennom åra.

Ricky Mehmi og Tine Olsen fra NTL NAV fremmet i går et forslag til landsstyremøtet i NTL om å engasjere seg sterkere i innholdet i den nye avtalen som skal forhandles fram i løpet av høsten 2024.

De hadde flere konkrete forslag, bla om å styrke arbeidslivssentrene, styrke partssamarbeidet på arbeidsplassene for å få ned sykefraværet, seniorpolitiske virkemidler, tydeligere krav til NAV som «eier» av IA-avtalen og gjenopprettelse av IA-råd i fylkene.

Sykefravær og frafall. Bakteppet er at nåværende avtale har to hovedfokus som vi i økende grad sliter med å lykkes med i Norge. Sykefraværet øker. Det gjør også frafallet i arbeidslivet.

Sette krav til aktørene! Tine Olsen understreket behovet for å sette krav til partenes arbeid med avtalen. – Det går en direkte linje fra manglende interesse hos partene og helt ned til personalsaksarbeidet vi driver i virksomhetene. Det er ikke sterk nok vilje på arbeidsplassene for tilrettelegging slik at arbeidstakerne kan stå lenger i arbeid.

Øremerkede budsjetter! Ricky Mehmi tok for seg ansvarsfordelinga mellom de som forvalter IA-avtalen. Foruten hovedorganisasjonene og regjeringen er det Arbeids- og velferdsetaten, STAMI og Arbeidstilsynet. – De som forvalter IA-avtalen må gi en tydeligere retning på IA-arbeidet gjennom budsjetter til arbeidslivssentrene som i større grad øremerker midler til ulike tiltak. For å treffe med tiltakene må NTL og andre forbund engasjere seg sterkere, så vi treffer med tiltakene.

Sterkt engasjement! Det var flere som slang seg på debatten, bl a Bjørn Halvorsen og Camilla Huggins Aase fra NTL Sentralforvaltninga og Ingvild Vaggen Malvik fra NTL Riksrevisjonen. Ettermiddagens dommedagstale stod nestleder i NTL NTNU, Thomas Ferstad for: – IA fungerer ikke! Avtalen lever i en slags sky hvor alle vet om IA, men mangler viljen til å følge intensjonen bak avtalen i praksis. Det er godt å se et slikt engasjement rundt en avtale som ofte har blitt sett på som et gyldent knippe gode intensjoner uten vilje til handling. Det må vi gi Ferstad rett i.

Reforhandling. NTL NAV følger arbeidet med reforhandling av IA-avtalen til høsten og vi vil komme tilbake med mer utdypende stoff om hvilken betydning den har hatt og hva den kan være for arbeidslivet i åra som kommer. Imens kan du lese mer om IA-avtalen på www.regjeringen.no.

 

Tema
Inkludering