Regjeringen har i dag fremlagt et budsjettforslag for forsvarssektoren på totalt 110 milliarder for 2025. Dette er en økning på 19,2 milliarder kroner i forhold til 2024 budsjettet, og regjeringen følger dermed opp langtidsplanen som ble vedtatt tidligere i år.
NTL Forsvar er positiv til at regjeringen nå gjør ord om til handling, og igjen prioriterer forsvarssektoren i sine budsjetter.
Regjeringen legger opp til å styrke Forsvaret i 2025 med 295 ansatte, 400 hundre vernepliktige og 600 reservister. Det settes også av store midler til materiellinvesteringer, investering i bygg og anlegg og kjøp av ammunisjon. Det er satt av midler til å rekruttere og beholde personell, styrking av arbeidet med klima og miljø og oppfølging av FNs bærekraftsmål. Alle disse tiltakene er etter NTL Forsvars mening svært positive, både hver for seg og samlet.
Personellet er forsvarets viktigste ressurs og det er dermed viktig at forsvaret og forsvarssektoren tilbyr konkurransedyktige vilkår for alle personellkategorier, interessante arbeidsoppgaver og en god balanse mellom arbeid og fritid. Det er dermed avgjørende at regjeringen iverksetter tiltak i riktig rekkefølge slik at det oppnås størst mulig effekt av midlere som er satt av i langtidsplanperioden.
I stor grad er NTL Forsvar enig i rekkefølgen og prioriteringene, men det er nødvendig å se nøyere på om veksten i personell er bærekraftig sett opp imot de bygg og anlegg sektoren i dag disponerer. NTL Forsvar legger til grunn at Forsvarssjefen prioriterer veksten i årsverk inn mot sivile stillinger i støttefunksjonene slik at det ikke legges ytterligere press på bolig og kvartersituasjonen. Dette vil sikre at forsvaret etter 2025 står bedre rustet til å gjennomføre den vedtatte langtidsplanen.
Det er positivt at Regjeringen ikke legger opp til noen endringer i basestrukturen, og følger opp vedtatte endringer på Kjevik og Andenes. Det er også viktig at det ikke innføres nye effektiviseringstiltak da sektoren allerede i dag har store utfordringer med de prosessene som allerede pågår. Utfordringene vil ikke bli mindre i tiden som kommer da det skal gjennomføres en omfattende styrking av forsvarssektorens strukturer samtidig som organisasjonen skal omstilles og omorganiseres. Forsvarsledelsen er i dette budsjettet gitt et godt handlingsrom for å justere eksisterende støttefunksjoner til å være robust igjennom hele langtidsplanperioden.
Forsvarsbudsjettet vil i 2025 utgjøre omtrent 2,15% av BNP, forutsatt at man inkluder støtten til Ukraina. NTL Forsvar mener dette er en god start, og forventer at kommende regjeringer også følger opp langtidsplanen slik den er vedtatt av Stortinget.