NTL Ledere bygger sin lønnspolitikk på NTLs Prinsipp- og handlingsprogram for perioden 2019-2023. Foreningen vil arbeide for reell likestilling mellom kvinner og menn og for at alle medlemmer med likeverdig ansvar og myndighet i hovedsak bør ha samme lønns- og arbeidsvilkår. Vilkårene skal bidra til å rekruttere, utvikle og beholde kvalifiserte ledere.
Foreningen arbeider for at ledere har en fornuftig lønnsutvikling, og blir vurdert ut fra den innsatsen og de resultatene som oppnås.
Omstillingsprosesser er blitt en del av arbeidslivet, NTL Ledere ønsker å bidra til at også lederes behov, interesser og rettigheter ivaretas i slike prosesser. Vi ivaretar karriere- og lønnsutviklingen til ledere også dersom omstillingen medfører endinger i arbeids- og ansvarsforhold, eller om de etter eget ønske går over i en annen funksjon.
Foreningen vil bidra til at ledere på alle plan blir omfattet av planer for kompetanseutvikling og kriterier for fastsetting av realkompetanse i virksomhetene.
Råd og veiledning
NTL Ledere gir medlemmene råd og veiledning ved lokale lønnsforhandlinger, ved omstillinger og arbeidskonfliktsaker.
Omstillinger og arbeidskonflikter
NTL Ledere har i mange år erfart at ledere er i en særlig utsatt posisjon ved omstillinger. Ledere trenger også ofte bistand når de selv er berørt. Vi kan bidra med råd og veiledning, og om nødvendig kan vi delta i møter på arbeidsplassen. Så langt det lar seg gjøre vil vi følge opp medlemmet til saken er løst. Dersom vi erfarer at saken vanskelig lar seg løse på «lavest mulig nivå», går vi i dialog med NTL sentralt i slike saker. Dersom saken fremdeles ikke lar seg løse på en minnelig måte, er det NTL sentralt som må vurdere om saken skal løftes til LOs juridiske kontor.
Lønnsforhandlinger
Medlemmer av NTL Ledere kan sende sine krav til NTL Ledere ved styreleder. NTL Ledere vil så fremme kravet for medlemmets arbeidsgiver, fortrinnsvis i samråd med den lokale NTL-foreningen der det finnes. Vi gjør oppmerksom på at NTL per dato utgjør én forhandlingspart, og at det er opp til arbeidsplassen å ta stilling til om NTL ledere fysisk kan representere vårt medlem i lokalt forhandlingsmøte. Vår erfaring er at dette som oftest lar seg ordne.
Lokale lønnsforhandlinger
Ved lokale lønnsoppgjør tar vi utgangspunkt i den framforhandlede lønnspolitikk/ generelt lønnsnivå på den enkelte arbeidsplassen. Dersom virksomheten ikke har nedfelt en åpen lønnspolitikk, vil vi anbefale å legge vekt på følgende generelle kriterier ved framlegging av lønnskrav:
- Lederens ansvar
- Enhetens størrelse
- Arbeidsplassens lønnsnivå
- Lønnsnivå i tilsvarende stillinger i andre virksomheter
- Egen lønnsutvikling de senere år
- Kompleksiteten innen enhetens arbeidsområde
- Resultatoppnåelse
- Dokumentert kompetanseheving
- Bidrag til faglig og strategisk utvikling i virksomheten
- Bidrag til miljø og samarbeid på arbeidsplassen
Dersom våre medlemmer ønsker å fremme lokale lønnskrav på egne vegne, vil NTL Ledere kunne gi råd og veiledning, eventuelt også delta i forhandlinger. I slike saker stilles det som hovedregel krav om vesentlige endringer av stillingens ansvar og innhold eller dersom avlønning ikke er i samsvar med sammenlignbare stillinger i egen aller andre virksomheter. Foreningen tar utgangspunkt i praksis, som tilsier at endringene skal utgjøre minst halvparten av arbeidstiden i forhold til siste stillingsbeskrivelse, og at de nye oppgavene skal ligge på et ‘vesentlig høyere nivå’.
Sentrale oppgjør
I forbindelse med sentrale oppgjør vil foreningen arbeide aktivt for at NTL sentralt forhandler med utgangspunkt i det grunnlaget som er nedfelt i innledningen til dette dokumentet i alle sammenhenger der dette er relevant.