Orginal - Rød

NTL er skuffet over høyesterettsdom om domstolledere

– Det er skuffende at Høyesterett har landet på at Grunnloven ikke gir domstolledere det stillingsvernet vi mener er nødvendig for å sikre uavhengighet, sier forbundsleder i NTL, Kjersti Barsok.  

Søksmålet ble anlagt fordi NTL mener at domstolledere er i en utsatt posisjon, og at det er av stor samfunnsmessig betydning at de har et sterkt stillingsvern.   

NTL anerkjenner at Stortinget og regjeringen kan ha behov for å gjennomføre endringer og omorganiseringer av domstolene. Samtidig er erfaringen fra andre land at forsøk på å true domstolenes uavhengighet ofte skjer i forbindelse med domstolsreformer som formelt sett kan være saklige nok.   

– Vi må være på vakt. Det er viktig å beskytte og opprettholde våre viktigste institusjoners integritet i stabile tider, sier Barsok.  

Dommen slår fast at forflytningsforbudet i Grunnloven § 22 ikke er til hinder for at embetsmenn i lederposisjoner kan pålegges å gå inn som underordnede embetsmenn under ny leder ved sammenslåinger. For ledere ellers i arbeidslivet ville dette vært ansett som en endringsoppsigelse. Slike pålegg ikke vært praktisert ved tidligere reformer av domstolene og statsforvaltninga, for eksempel ved tidligere domstolsreformer, politireformer og sammenslåingen av fylkesmannsembeter.   

Et annet nytt aspekt er at Høyesterett, ved vurderingen av om det er skjedd en forflytning til nytt embete, legger til grunn at det er relevant å vurdere om omorganiseringa har en saklig begrunnelse.  

Ettersom at saken gjaldt prinsipielle spørsmål som gjentatte ganger har oppstått ved reformer i statsforvaltningen, slo Høyesterett fast at NTL og NTLs medlemmer slipper å betale motpartens saksomkostninger.    

NTL vil nå gå i dialog med Domstoladministrasjonen for å komme fram til best mulige løsninger for våre berørte medlemmer.    

Bakgrunn:  

  • Strukturendringer i domstolene i 2021 (domstolsreformen) førte til at flere domstolledere ble overtallige. Staten fratok de overtallige domstollederne domstollederrollen, og påla dem å gå inn som dommere i de nyopprettede domstolene.  
  • Sammen med to domstolledere har Norsk Tjenestemannslag ført en pilotsak mot staten for å få avgjort spørsmålet om domstollederes embetsvern og rekkevidden av forflytningsforbudet i Grunnloven § 22.  
  • Forflytningsforbudet går ut på at uavsettelige embetsmenn ikke kan forflyttes mot sin vilje, og er begrunnet i behovet for å sikre domstolenes uavhengighet fra øvrige myndigheter.  
  • NTL tapte saken i tingretten og i lagmannsretten. Høyesterett ville behandle saken, ettersom den er av prinsipiell interesse.  
  • NTL mener et sterkt vern av rettighetene til de uavsettelige embetsmennene, er et virkemiddel for å sikre samfunnets interesse i å ha uavhengige domstoler.  
  • En sentral påstand i saken, er at forflytningsforbudet i Grunnloven § 22 hindrer saksøkerne i å pålegges et nytt embete uten domstollederfunksjon. 

 

Les mer i artikkel i FriFagbevegelse her:

Tema