Orginal - Rød
Her med 1. nestleder Ellen Dalen

NTL gir ikke opp kampen om åpent kontorlandskap i staten

NTL Domstolene hadde i slutten av november kurs og styresamling i Oslo. Nestleder i NTL Ellen Dalen og kasserer Geir Senum i NTL Sentralforvaltningen holdt fengende innlegg om åpent kontorlandskap og tillitsreformen

- NTL gir ikke opp kampen mot åpne kontorlandskap, sa kasserer i NTL Sentralforvaltningen Geir Senum da han gjestet NTL Domstolene på styresamling i Oslo tingrett i slutten av november.

NTL har i sitt prinsipp og handlingsprogram for denne perioden at alle arbeidsplasser skal utformes med hensyn til et forsvarlig arbeidsmiljø, i tråd med arbeidsmiljølovens formålsparagraf.

- Åpent kontorlandskap, aktivitetsbaserte arbeidsplasser og andre tilsynelatende kostnadseffektive løsninger ender ofte opp med dårligere arbeidsmiljø, lavere effektivitet og kvalitet og økt sykefravær. Det jobbes fra sentralt hold i NTL å gå vekk fra arealnormen i staten, og å få bedre rammer. På den andre siden jobber man parallelt med de rammene vi har, og å gjøre det beste ut av dagens situasjon, påpekte Senum.

Forskning viser at ansatte i åpen kontorløsning har betydelig høyere sannsynlighet for å bli både sykemeldt og uføretrygdet.

- Utformingen av arbeidsplassene må ivareta de ansattes helse, sikkerhet og velferd fremfor kortsiktige, økonomiske besparelser, sa Geir Senum i sin presentasjon.

Styret i Domstoladministrasjonen hadde i forrige styremøte oppe til behandling en sak om arbeidsplasser i åpne kontorlandskap blant annet på bakgrunn av et brev fra NTL Domstolene.

Avdelingsdirektør Jann Ola Berget sa i sitt fremlegg at det ved anskaffelse av nye domstolslokaler benyttes Arealveilederen for tinghus, og at denne gir mulighet for å benytte åpen kontorløsning for saksbehandlere blant annet fordi de mener at åpne kontorløsninger er arealeffektive og avgjørende for å ivareta Kommunal- og Distrikts departementets arealnorm for kontorlokaler i staten. Styret i Domstoladministrasjonen tok denne saken til orientering.  

NTL Domstolene vil fortsette å jobbe mot at saksbehandlerne i domstolene skal sitte i åpne kontorlandskap, sier leder Wenche Nilsen.  

Tillitsreformen

Tillitsreformen er en reform som regjerningen i Hurdalsplattformen har besluttet skal gjennomføres i offentlig sektor.  1. nestleder i NTL, Ellen Dalen, hadde en presentasjon om reformen og fortalte hva NTL gjør for å få bedre medbestemmelse i offentlig sektor. 

-Måten staten er styrt og organisert på står i veien for medbestemmelse og faglighet. Det er viktig at staten ikke sentraliserer seg bort fra medbestemmelse og at det ikke er organisasjonsmodeller som undergraver partssamarbeidet, påpekte Ellen Dalen.

NTL mener også at staten må pålegge virksomhetene å gjennomføre obligatorisk fellesskolering og sikre at tillitsvalgte får tilstrekkelig tid til å utøve vervet sitt.
- NTL mener at konsulenter skal erstattes med egne, faste ansatte. Det er også viktig at standardisering og sentralisering skjer innenfor rammene av medbestemmelse, sa Dalen.

- Det er viktig at de tillitsvalgte på arbeidsplassene og på sentralt nivå involveres for at vi skal lykkes med tillitsreformen, påpekte Ellen Dalen.

Tema