Offentlige oppdragsgivere må ansvarliggjøres for å motvirke sosial dumping

krogsad.jpg

Det har i dag større konsekvens for en arbeidsgiver om han feilparkerer utenfor virksomheten, enn om han som arbeidsgiver på den samme virksomheten bryter arbeidsmiljøbestemmelsene. Slik kan det ikke være, sa Steinar Krogstad fra Fellesforbundet på NTL-konferansen ”Et kriminelt arbeidsliv” i Oslo.

TLs nettverk mot svart økonomi var i dag arrangør av konferansen ”Et kriminelt arbeidsliv” i Oslo. Dette var den tredje i rekken av konferanser som nettverket arrangerer og samlet deltaker fra en rekke offentlige virksomheter, blant annet Skatteetaten, Arbeidstilsynet, Politiet, Mattilsynet og NAV.

Erfaringene fra ulike deler av arbeidslivet og samhandlingen mellom offentlige virksomheter for å motvirke arbeidslivskriminalitet ble belyst fra innledernes ulike ståsteder.

- Det har i dag større konsekvens for en arbeidsgiver om han feilparkerer utenfor virksomheten, enn om han som arbeidsgiver på den samme virksomheten bryter arbeidsmiljøbestemmelsene. Slik kan det ikke være, sa Steinar Krogstad fra Fellesforbundet i sin innledning, hvor han tok sterkt til orde for å ansvarliggjøre oppdragsgivere som ikke sjekker at deres underleverandører ikke driver arbeidsmiljøkriminalitet.

Eva Jenssen, Regionalt Verneombud i Arbeidstilsynet utfordret konferansedeltakerne til å ta kontakt med Arbeidstilsynet. Normalen i en del av bransjene vi skal jobbe innenfor er at arbeidsgivere ikke vet hva de er pliktige til i følge arbeidsmiljøloven. Det er viktig å ta kontakt med Arbeidstilsynet om du har mistanke om at det skjer ulovligheter i forhold til lønn, arbeidstid eller arbeidsforhold på en arbeidsplass. Da skjer det noe.

-Jeg har en mistanke om at noen på arbeidsgiversiden ønsker å så uklarhet rundt begrepet sosial dumping for å forsøke å unngå tiltak, sa statssekretær Norvald Mo i sin innledning.

En passiv holdning til sosial dumping vil gi økning i aktører som vinner oppdrag på lav lønn, dårlige arbeidsforhold og la være å bry seg om arbeidsmiljø og HMS.

Den rødgrønne regjeringen har fremmet over 40 ulike tiltak for å bekjempe arbeidsmiljøkriminalitet.

Den avtroppende statssekretæren i Arbeidsdepartementet utfordret kommende regjering med å si at den rødgrønne regjeringen har lagt inn en ekstra satsing innenfor bransjene renhold, uteliv og vei. Norvald Mo påpekte at om vi skal få bukt med arbeidsmiljøkriminaliteten er det stort behov for at noen jobber videre med spesielt blikk på disse bransjene, og sendte dermed utfordringen til den kommende regjeringen.

Steinar Krogstad var klar i sin utfordring til offentlige virksomheter som oppdragsgivere i byggebransjen; Still krav til underleverandører. Ingen virksomheter over ti ansatte innen byggebransjen kan unngå å ha offentlige virksomheter som oppdragsgivere. Dermed vil krav fra offentlige oppdragsgivere gi virkninger for hele bransjen.

Innlederne på konferansen var:

Eva Jenssen, regionalt verneombud i Arbeidstilsynet, Norvald Mo, Statsekretær i Arbeidsdepartementet, Magne Fladby, seksjonssjef i Arbeids- og velferdsdirektoratet, Steinar Krogstad fra Fellesforbundet og Jan-Egil Kristiansen, avdelingsdirektør i Skatt Øst.